K2Vit.Up, 100 kapsułek
K2Vit.Up - suplement diety zawierający witaminę K2. Wsparcie dla serca i kości.
Witamina K2działanie
K2Vit.Up to dietetyczny środek spożywczy, różniący się od środków spożywczych przeznaczonych do ogólnego spożycia wysoką biodostępnością i wchłanialnością składnika aktywnego. Witamina K występuje w postaci filochinonu-K1 i menachinonu-K2. Wszystkie witaminy z grupy K (oraz pochodne witaminy) wykazują właściwości oksydacyjno-redukcyjne.
Suplement diety K2Vit.Up zawiera optymalną ilość biologicznie czynnego, organicznego związku w postaci witaminy K2.
Nasz preparat przeznaczony jest dla osób pragnących zadbać o swoje zdrowie. K2Vit.Up to środek specjalnego, medycznego przeznaczenia w stanach zwiększonego zapotrzebowania na aktywną formę witaminę K – menachinon.
Witamina K wykazujewłaściwości:
· przeciwkrwotoczne
· antybakteryjne
· przeciwzapalne
· przeciwgrzybiczne
· przeciwbólowe
Witamina K bierze udział w wielu procesach fizjologicznych w tym w formowaniu tkanki kostnej – wykazuje zdolność wiązania jonów wapnia. Dzięki suplementacjichronisz swój organizm, utrzymując zdrowe i mocne kości. Suplement diety K2Vit.Up wspiera prawidłowy przebieg procesu mineralizacji i formowania tkanki kostnej.
Jak pomaga witamina K?
Witamina K jest niezwykle istotna w tworzeniu protrombiny – białka osocza krwi powstającego w wątrobie, które jest ważnym czynnikiem procesu krzepnięcia krwi. Witamina K cechuje się działaniem przeciwkrwotocznym – przekształca czynniki krzepnięcia krwi do postaci powodujących krzepnięcie. Suplementacja witaminą K2 może zmniejszyć nadmiernie obfite krwawienia miesiączkowe.
Obecność menachinonu zwiększa ochronę przed niebezpiecznymi dla zdrowia i życia zwapnieniami np. naczyń krwionośnych, prowadzącymi do chorób układu krążenia: zaburzeń rytmu serca, miażdżycy naczyń krwionośnych (tworzenia się blaszki miażdżycowej), nadciśnienia tętniczego, niewydolności mięśnia sercowego i zgonu.
Witamina K zapotrzebowanie
K2Vit.Up to suplement diety zawierający rozpuszczalną w tłuszczach witaminę K2. Regularne spożywanie witaminy K pomaga zachować mocne kości i zapobiega krwawieniom. Suplement diety powstał z myślą o osobach dbających o zdrowie, prawidłową dietę i aktywnych fizycznie.
Preparat witaminowy z aktywną biologicznie witaminą K jest wskazany dla osób, u których obserwuje się zbyt wysoki poziom wapnia, który nie został przetransportowany do tkanki kostnej. Zapotrzebowanie na witaminę K wzrasta przy jednocześnie wysokiej podaży innych, rozpuszczalnych w tłuszczachwitamin: A i D.
Żywieniowym źródłem witaminy K są zielone warzywa tj. szpinak, brokuły, kapusta włoska, a także oleje roślinne i orzechy. W produktach pochodzenia zwierzęcego występuje w stosunkowo niewielkich ilościach, w: wątrobie, maśle, jajach czy mleku.
Prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta dostarcza witaminy K z pożywieniem. Witamina K jest również syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego, dlatego jej podanie jest uzasadnione w przypadku niemowląt, u których brak odpowiednio rozbudowanej mikroflory jelitowej.
Witamina K2 dawkowanie
K2Vit.Up gwarantuje optymalne uzupełnienie cennej witaminy K2 w formie kapsułek.Jedno opakowanie dostarcza 100 witaminowych porcji, zapewniając tym samym ponad 3-miesięczną suplementację.Nasz suplement jest dobrze tolerowanym przez organizm źródłem witaminy K.
Objawy niedoboru witaminy K
Objawy niedoboru i nadmiaru witaminy K występują rzadko. Na niewystarczającą dla zachowania zdrowia ilość witaminy, są najbardziej narażone osoby starsze i noworodki.
Niedobory witaminy K mogą wiązać się z ogólnym niedożywieniem organizmu i zaburzonym wchłanianiem składników odżywczych (w chorobach nowotworowych, w przebiegu chorób wątroby, niedrożności dróg żółciowych, w antybiotykoterapii). Niedobór witaminy K2 zwiększa ryzyko osteoporotycznych złamań kości, powstawania zwapnień naczyń krwionośnych, wybroczyn i krwawień wewnętrznych.
Przyjmowanie w nadmiarze witaminy K przez dłuższy okresnie powinien skutkować szkodliwymi dla zdrowia konsekwencjami.
Tabela składu K2Vit.Up
Skład: maltodekstryna, kapsułka (hydroksypropylometyloceluloza), substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, witamina K2 (menachinon).
Wartość odżywcza |
100 g |
w porcji: 1 kapsułka |
%RWS* |
Wartość energetyczna |
336 kcal / 1405 kJ |
2,2 kcal / 9,2 kJ |
|
Tłuszcz |
0 g |
0 g |
|
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0 g |
0 g |
|
Węglowodany |
84 g |
550 mg |
|
- w tym cukry |
<1 g |
<0,1 g |
|
Białko |
0 g |
0 g |
|
Sól |
<1 g |
<0,1 g |
|
Witamina K2 |
0,01 g |
75 µg |
100 |
*RWS: Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Uwagi
Ważne informacje:
· nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji suplementu do spożycia
· leki i suplementy diety należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci
· witamina K jest odporna na działanie temperatury, jednak produkt należy przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w temperaturze do 25°
· witamina K jest wrażliwa na działanie światła – suplement K2Vit.Up należy przechowywać poza zasięgiem promieni słonecznych
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób żywienia.
Źródło
F. Delavier, M. Gundill, Suplementy żywnościowe dla sportowców, Łódź 2019 r.
H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2016 r.
E. Mindell, Biblia witamin, Warszawa 1996 r.
Ballegooijen, A. J., Beulens, J. W. J., Kieneker, L. M., de Borst, M. H., Gansevoort, R. T., Kema, I. P., Schurgers, L. J., Vervloet, M. G., Bakker, S. J. L., 2020. Combined low vitamin D and K status amplifies mortality risk: a prospective study. European Journal of Nutrition 60, 1645-1654 (2021): https://doi.org/10.1007/s00394-020-02352-8(dostęp 04.02.2023r.)
Opis
- Waga
- 0,065 kg
- Ilość porcji
- 100
- Forma
- VCaps - kapsułka wegańska
- Masa kapsułki
- 650 mg
- Ilość kapsułek
- 100