BrainUP Omega3, 60 kapsułek
BrainUp Omega 3: suplement diety z Kwasy tłuszczowe Omega 3, Kwas Eikozapentaenowy (EPA), Kwas Dokozaheksaenowy (DHA), Naturalna Witamina E
BrainUP – suplement z EPA i DHA
Dla organizmu człowieka tłuszcze są głównym źródłem energii, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i witamin (A, D, E, K). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe dzielimy na NNKT omega-6 i omega-3. Źródłem omega-3 są:
· kwas linolenowy
· kwaseikozapentaeonowy idokozaheksaenowy
W grupie suplementów diety dostarczających kwasów omega-3 najważniejszymi są hamujące stany zapalne kwasy: EPA (kwas eikozapentaeonowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy).
Suplement diety BrainUP od Muscle Clinic uzupełni dietę w zdrowe tłuszcze pochodzące z olejów rybich EPA i DHA. Formuła BrainUP została wzbogacona rozpuszczalną w tłuszczach witaminą E (tokoferolem) chroniąca komórki przed przedwczesnym starzeniem się, a ponadto łagodzi zmęczenie i skurcze łydek.
Nasz suplement pokryje dzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe każdego sportowca, aby zapewnić lepsze osiągnięcia sportowe. Obecność witaminy E chroni komórki ciała przed nadmierną wrażliwością na stres oksydacyjny.
BrainUP to kompozycja kwasów EPA i DHA oraz aktywnej biologicznie witaminy E zamknięta w żelowych, łatwych do spożycia kapsułkach. Suplement diety zawiera olej z ryb poprawiający funkcjonowanie całego organizmu.
Jedno opakowanie BrainUP zawiera 60 kapsułek i zapewnia 1-miesięczną suplementację wielonienasyconymi kwasami tłuszczowym obniżającymi zły cholesterol!
Kwasy omega 3
Kwasy tłuszczowe dzielą się na trzy grupy: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. O ile te pierwsze zyskały złą sławę, działanie i obecność ostatnich (omega-6 i omega-3) jest nieocenione, ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć ich sam. Kwasy omega-3 są określane mianem niezbędnych i należy dostarczyć je z zewnątrz (wraz z pożywieniem lub suplementując).
Naturalnym źródłem kwasu omega-3 są ryby tłuste (np. śledź, makrela, łosoś) oraz tran. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 są budulcem tkanek. Suplementacja kwasów omega-3: EPA i DHA zawartych wBrainUPwspiera sprawność fizjologiczną błon komórkowych, tym samym pozwala na lepszą wydolność fizyczną pracującego organizmu.
Aby nie doprowadzić do zachwiania równowagi tłuszczowej, należy zadbać o odpowiednią dietę i wysokiej jakości suplementację. Nie bez znaczenia pozostaje kwestia wzajemnych proporcji: przy niewystarczającej ilości spożywanych kwasów omega-3, nadmiar omega-6 wpływa niekorzystnie na zdrowie.
Kwasy omega-3 zapobiegają stanom zapalnym, regulują gospodarkę hormonalną, wzmacniają serce i odporność. Niedobory kwasów omega-3 prowadzą do zaburzeń metabolicznych.
Kwasy EPA i DHA właściwości
Niezbędne kwasy tłuszczowe (w tym EPA i DHA) wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Preparat BrainUP to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania minimum 250 mg DHA dziennie.
Kwas eikozapentaeonowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe– rola:
· materiał budulcowy błon komórkowych
· właściwy transport lipidów
· regulacja czynności układu sercowo-naczyniowego
· działanie antyarytmicznie
· obniżanie poziomu cholesterolu
· zapobieganie chorobom tj. nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, nowotwory, alergie, zaburzenia pamięci
Suplementacja BrainUP zwiększa wydolność organizmu, dostarczając cenne składniki odżywcze.Kwasy omega-3 służą całemu organizmowi – warunkuje pracę układu odpornościowego i nerwowego, chronią układ krwionośny, zapewniając prawidłowego krążenie krwi, wspierają proces widzenia. Z BrainUPmasz wpływ na poprawę ogólnej kondycji swojego organizmu.
Omega-3: DHA i EPA z ryb z witaminą E
Wiele czynników obniża poziom niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w tym cennego kwasu omega-3:
· wiek – obniża aktywność enzymów potrzebnych do prawidłowego metabolizmu tłuszczów
· złe nawyki żywieniowe i spożywanie alkoholu
Suplementacja DHA i EPA jestwskazana również w sytuacji niewystarczającej podaży witamin z grupy B. BrainUP chroni nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem dzięki obecności witaminy E. Tokoferol hamuje proces starzenia się komórek, bierze udział w zaopatrywaniu organizmu w tlen, łagodzi zmęczenie i skurcze, ponadto działa przeciwmiażdżycowo.
Czy potrzebujesz omega-3?
Alarmującymi objawami niedoboru niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA (omega-3) są:
· zmiany skórne (zapalenie skóry, pogorszenie/spowolnienie procesu gojenia się ran)
· obniżenie pigmentacji skóry
· zwiększona podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe
· zwiększona łamliwość naczyń włosowatych
· uszkodzenie nerek, płuc, wątroby
Tabela składu BrainUP
Składniki: olej rybny, kapsułka (żelatyna, glicerol, woda oczyszczona), d-alfa-tokoferol.
Wartość odżywcza |
w 100 g. |
w 2 kapsułkach |
Olej rybny |
71 g |
2000 mg |
- w tym kw. tłuszczowe Omega 3 |
19,3 g |
520 mg |
- w tym EPA (kw. eikozapentaeonowy) |
11,2 g |
300 mg |
- w tym DHA (kw. dokozaheksaenowy) |
7,4 g |
200 mg |
Witamina E |
0,3 g |
10 mg (83,3%* |
*RWS: Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (840120 kJ/2000kcal)
Dawkowanie
Zalecany sposób spożycia: Należy przyjmować 2 kapsułki BrainUPdziennie. Popić niewielką ilością wody.
Uwagi
Ważne informacje:
· nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia
· produkt przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 5-25 ° C w miejscu niedostępnym dla dzieci
· nie zaleca się dzieciom oraz kobietom w ciąży.
· chronić produkt przed światłem
· produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety
· zalecany jest zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób żywienia.
Źródło
F. Delavier, M. Gundill, Suplementy żywnościowe dla sportowców, Łódź 2019 r.
H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2016 r.
E. Mindell, Biblia witamin, Warszawa 1996 r.
M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk, Normy żywienia czlowieka – podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Warszawa 2008
Opis
- Waga
- 84,4 g
- Ilość porcji
- 30
- Forma
- Kapsułki
- Masa kapsułki
- 1407 mg
- Ilość kapsułek
- 60